Sa ai o dieta sanatoasa si echilibrata este un aspect important pentru mentinerea sanatatii si a starii de bine. Noroc ca acest lucru poate sa fie si destul de usor 🙂
Pentru inceput, incearca doar sa urmezi acesti 8 pasi simplii:
Consuma alimente bogate in amidon
Da, ai citit bine. Alimentele bogate in amidon sunt o principala sursa de carbohidrati iar studiile ne spun ca este indicat ca acestea sa reprezinte aproximativ 33% din alimentatia zilnica. Este foarte important insa, ca aceste alimente sa contina carbohidrati complecsi pentru a putea fi cu adevarat benefice. Poti alege din urmatoarele: cartofi, orez, paine, paste, cereale integrale.
Mananca multe fructe si legume
Fructele si legumele, prin continutul lor bogat in substante nutritive, sunt must have’urile alimentatiei zilnice. Se recomanda consumul a cinci portii diverse de fructe si legume, pe zi.
Sucurile naturale din fructe sau legume se considera mese individuale.
Mai mult peste
Pestele este o sursa buna de proteina si contine multe vitamine si minerale. Pestele trebuie consumat cu moderatie, deoarece poate sustine substante toxice. Ideal este sa consumi peste de 2-3 ori pe saptamana, fie ca vrei o alimentatie echilibrata, sa pierzi in greutate sau sa inlocuiesti alte tipuri de carne. Peste slab: pastrav, biban, crap, stiuca. Peste gras: somon, macrou, sardine.
Scoate din alimentatie grasimile saturate si zaharul
Avem nevoie de grasimi. Grasimile din alimentatie produc energie si sunt esentiale pentru procesul de absorbtie al vitaminelor. Nu trebuie sa le eliminam din alimentatia zilnica dar trebuie sa le alegem pe cele sanatoase (nesaturate), in locul celor nesanatoase (saturate). Ne ferim de: cascaval, unt, margarina, salam, sunca, prajituri, produse de patiserie si lista continua. Grasimi bune: ulei de masline, ulei de peste, avocado.
Ai grija la cantitatea de sare consumata
Majoritatea dintre noi, consumam mai multa sare decat are nevoie organismul. De aici pot aparea efecte nocive ca: hipertensiunea, afectiuni cardiovasculare si in special retentia de apa in organism, care favorizeaza depunerea kilogramelor. Nu vrem asta asa ca e indicat sa nu exageram cu urmatoarele alimente: mezeluri, muraturi, conserve, ketchup, maioneza, alune, popcorn, chips’uri, s.a.m.d.
Fii activ si mentine-te normoponderal
Supraponderalitatea si obezitatea poate avea urmari ca diabet de gradul doi, anumite tipuri de cancer, boli ale inimii sau infarct. Activitatea fizica te ajuta sa te mentii sanatos si sa te incadrezi in standardele de normoponderalitate. Vom discuta despre aceste standarde in alt articol. Incearca sa nu faci excese si sa nu treaca o zi fara sa fii activ.
Nu astepta sa ti se faca sete
Stim deja, ne spune si televizorul, ca trebuie sa bem aproximativ 2l de apa/zi pentru a nu ne deshidrata. Ba chiar si mai mult in zilele calduroase de vara sau cand depui efort fizic. Incearca sa renunti la bauturile dulci si acidulate, aici se incadreaza sucurile din comert in mod special. Plus ca fac rau si la dantura.
Micul dejun obligatoriu
Sunt persoane care considera ca daca sar peste micul dejun vor pierde in greutate. De fapt, studiile arata ca micul dejun ajuta la controlul greutatii. Un mic dejun sanatos este o parte importanta a unei diete echilibrate, si iti ofera o parte din vitaminele si mineralele necesare pentru un corp sanatos. Cel mai important, iti ofera energie si pofta de viata!