A început să mă intereseze subiectul aparat dentar de anul trecut. Am o dantură sănătoasă și îngrijită însă m-am gândit să o mai aliniez puțin. Așa am început să mă documentez despre ce ar presupune purtarea unui aparat dentar, pentru că nu eram în temă, și să aflu detalii despre tipurile de aparat și ce le diferențiază. Așa am aflat și despre apartul dentar transparent, Nuvola OP system.

Tipuri de aparat dentar

Există două tipuri de aparate dentare, cele fixe (acelea cu brackeți) și cele mobile. După o consultație cu un medic ortodont în urma căreia am aflat mai multe detalii și opțiuni de tratament, am stabilit că revin după ce decid ce tip de aparat îmi doresc. Sunt câteva lucruri de luat în calcul și nu am vrut să mă grăbesc. Întâmplarea face ca la câteva zile să primesc o propunere de colaborare exact în ideea de a încerca cel mai avansat aparat dentar, invizibil, mobil și confortabil – Nuvola OP.

Auzisem de acest aparat invizibil. După ce am facut puțin research, am acceptat cu bucurie propunerea și m-am programat la primul control la centrul Monza Dental, centru de stomatologie digitală integrată cu servicii stomatologice de diagnostic, tratament și prevenție. Între timp s-a deschis și clinica Nuvola, primul centru de ortodonție Nuvola din București, pe Calea Dorobanți, Nr. 43, Parter.

Aparatul dentar transparent - Nuvola OP system

Ce este și cum funcționează sistemul Nuvola OP?

Sistemul Nuvola OP face parte din categoria aparatelor dentare mobile și este format din aparatul dentar transparent și dispozitivul bio-funcțional Axel.

Practic, este vorba de un set de gutiere transparente, din material 100% biocompatibil, flexibil, fără fire sau accesorii metalice, ceea ce îl face ușor de purtat pentru că nu irită gingiile sau cavitatea bucală. Se poartă minim 20 de ore/zi iar setul de gutiere se schimbă la fiecare 10 zile sau 2 saptamani. Nu se folosește în timpul meselor sau consumului de lichide, excepție făcând apa.

Aparatul dentar transparent - Nuvola OP system

Dispozitivul Axel

Tratamentul complet include și dispozitivul Axel, tot ca o gutieră dintr-un material elastic care acționează prin contracția echilibrată a mușchilor masticatori. Cu acest dispozitiv se vor face exerciții de masticație timp de 30 de minute/zi, purtând în același timp și gutierele transparente.

Cu ajutorul acestor exerciții, se schimbă direcția și intensitatea forțelor care acționează asupra danturii și se stimuleaza articulațiile craniene. Astfel, procesul de aliniere a dinților și corectare a ocluziei (mușcăturii) este unul mai rapid, mai firesc și funcțional.

Etapele tratamentului Nuvola OP

Tratamentul se bazează pe un control minuțios și exact al mișcărilor și acționează în etape consecutive.

Așadar, la prima vizită, dr. Alex Melenti, medic stomatolog cu certificare Nuvola, mi-a făcut radiografia panoramică, pentru a vedea poziția dinților și a decide dacă este nevoie de alte proceduri, și scanarea intraorală pentru a se putea stabili planul de tratament. Planul de tratament este realizat digital, calculat milimetric și precis.

După această scanare, Dr. Cristina Cerreoni, medic stomatolog cu specializare în ortodonție și managerul proiectului, a studiat cazul meu și a trimis cerințele specifice cazului către specialiștii Nuvola din Italia. În aproximativ două săptămâni am primit primul set de gutiere.

Tot în decursul primei vizite se aplică niște butoni de compozit (de culoarea dintelui) pe dantură, pentru a facilita fixarea gutierelor. La finalul tratamentului vor fi îndepărtati. Gutierele se schimbă la 10 zile iar la 4 -5 săptămâni se fac vizite de control.

Stripping dentar

În funcție de caz, în timpul planului de tratament, se va face și procedeul de stripping, care presupune îndepărtarea unui strat superficial de smalț (la mine a fost nevoie de cca. 0.10 mm) pentru a crea spațiul necesar alinierii dinților. Este un procedeu minim invaziv, folosit cel mai des atunci când spațiul necesar nu ar justifica o extracție. Nu pot spune că este cea mai placută senzație însă am fost impresionată că nu am observat deloc sensibilitate la nivelul danturii în urma procedurii.

M-am obișnuit foarte repede cu gutierele iar rezultatele au fost vizibile chiar din prima lună! Recunosc, au fost momente în care poate nu am purtat gutierele 20-22h/zi, dar chiar si așa, eu sunt impresionată de îmbunătățirea vizibilă a danturii.

În concluzie, sunt foarte încântată de acest tratament și de faptul că mă pot bucura de beneficiile lui. Tratamentul este acum la ofertă (click pe “Oferta Nuvola”) iar pentru pacienții care îl vor urma la recomandarea mea, dacă menționează acest aspect la prima vizită vor primi gratuit un kit de curățare Nuvola Bright (kit-ul de curățare nu este inclus în oferta de tratament).

Vă las cu un set de răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări legate de Nuvola OP.
Un zâmbet cât mai sănătos și luminos! ✨

Aparatul dentar transparent - Nuvola OP system

Q&A cu Dr. Alex Melenti

  • Se poate corecta o mușcătură incorectă prin acest tratament?

Desigur, Nuvola poate trata cazuri simple și mai complexe de malocluzie. În acest sens ne ajută și exercițiile cu dispozitivul Axel, care au și un rol important în scurtarea duratei tratamentului. În medie, tratamentul Nuvola ajunge să fie până la de două ori mai rapid decat tratamentul ortodontic tradițional.

  • Este recomandat și în cazul gingiilor sensibile?

De regulă pregătim cavitatea orală înainte de a monta aparatul prin igienizare. Dacă este necesar, tratăm gingiile sensibile, inflamate, în funcție de situația inițială. Astfel vom începe tratamentul cu dinții curați și gingiile sănătoase. În plus, gutierele ortodontice Nuvola sunt produse computerizat și finisate manual cu atenție, astfel încât să nu agreseze gingia.

  • La finalul tratamentului, după îndepărtarea butonilor de pe dinti, aceștia nu sunt afectați?

Din experiența Nuvola de până acum, dinții nu rămân pătați. Însă este nevoie să se mențina o rutină corectă de igienizare orală. Înlăturarea butonilor este o procedură simplă, care nu afectează dinții.

  • Acest tratament mișcă dinții și pe verticală?

Da, sunt cazuri în care avem nevoie să facem și extruzie.

  • Se poate folosi și la femei care sunt însărcinate/alăptează?

Da. Nu este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează. Pentru că avem nevoie și de efectuarea unei radiografii, ar fi bine ca aceasta să se facă după trimestrul 2 al sarcinii.

  • Există posibilitatea să faci acest tratament și dacă ești din alt oraș? De la distanță?

Desigur, putem urmări cazurile de la distanță prin aplicația Nuvola DentalCheck. Pacienții care își doresc să urmeze acest tratament, dar nu locuiesc în București, trebuie să știe că sunt totuși situații în care vizita în cabinet este necesară. De exemplu, în cazul ședințelor de stripping/ IPR (interproximal reduction).

  • Costul implică tot sau mai sunt cheltuieli? Se poate plăti în transe?

Oferta valabilă în prezent (1800 EUR) include absolut tot tratamentul pentru ambele arcade și toate vizitele de control. Se poate achita eșalonat direct în clinică sau prin credit de nevoi personale la bancile cu care colaboram. 

  • Poate fi pus doar pe o arcadă? Diferă prețul așa?

Aparatul dentar urmarește corectarea ocluziei/ mușcăturii și alinierea dinților. Nu este doar un tratament estetic. În primul rând este unul funcțional, așadar recomandarea de bază este să se pună pe ambele arcade.

  • Ce pași trebuie să urmeze pacientul pentru a avea rezultate cât mai bune? 

În cadrul primei consultații, medicul va explica variantele de tratament potrivite pentru cazul particular al pacientului și îl va îndruma pe acesta în a face o alegere. Atunci când alege Nuvola, pacientul trebuie să fie conștiincios, perseverent în urmarea indicațiilor de tratament. Purtarea gutierelor ortodontice minimum 20-22 de ore pe zi, efectuarea exercițiilor cu dispozitivul Axel în fiecare zi, schimbarea gutierelor la timp, igienizarea corectă etc. Disconfortul este minim. Procesul de acomodare cu aparatul dentar transparent este unul rapid, iar rezultatele încep să se vada în scurt timp. De obicei, acest lucru motivează pacientul în a purta corect aparatul.


Aparatul dentar transparent - Nuvola OP system

Always wear a smile, because your smile is a reason for many others to smile.

Winnie The Pooh

VREI SĂ AI ACCES LA OFERTE EXCLUSIVE, SĂ FII LA CURENT CU NOUTĂȚILE ȘI...

10% REDUCERE

LA PRIMA COMANDĂ?

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anca Surdu

Author Anca Surdu

More posts by Anca Surdu

Leave a Reply