Berea este un aliment bine cunoscut și destul de îndrăgit de români. Dar știai că berea oferă și beneficii pentru organism? Bineînțeles, consumată în cantități moderate! Hai să vedem ce ne spun specialiștii.
Ce este berea?
Se spune că berea este prima băutură alcoolică consumată de oameni. Fabricarea berii fiind una dintre cele mai vechi rețete din istoria omenirii. Elementele principale care alcătuiesc berea sunt apa, cerealele, drojdia, hameiul. Sunt ingrediente 100% naturale, bogate în proteine, fibre și vitamine. În condițiile unui consum moderat, berea are beneficii pentru organism. Poate stimula puterea antioxidantă a organismului, în special datorită hameiului și a cerealelor.
Din boabele de cereale încolțite, uscate și măcinate, se obține malțul. El este bogat în carbohidrați, minerale, acizi grași și vitamine.
Gustul acela amărui pe care îl asociem cu berea este dat de hamei. Hameiul este o plantă cu numeroase beneficii printre care amintim stimularea poftei de mâncare, calmarea unor dureri de tipul celor menstruale, îmbunătățirea somnului sau încurajarea circulației sangvine.
Berea, sursă de vitamine de tip B
Datorită cerealelor (orz, grâu) și drojdie, berea poate fi o sursă bună de vitamine de tip B (B3, B6, B12). În plus, datorită malțului din cereale, hamei, drojdie și apă, berea conține minerale, vitamine, fibre și polifenoli care pot avea o contribuție pozitivă la dieta alimentară. Biodisponibilitatea vitaminelor B din bere a fost confirmată și de cercetări științifice. Aceștia au arătat un nivel crescut de absorbție al vitaminelor B în cazul unui consum moderat.
Berea ca parte dintr-un stil de viață sănătos
Dintre tipurile de alimente și băuturi preferate de români, berea deține un rol important în alimentație prin frecvența de consum. O băutură foarte populară, berea se află frecvent pe mesele românilor, făcând fără îndoială parte din stilul lor de viață, cu influențe semnificative asupra organismului celor care o consumă. Consumată cu moderație, berea poate avea anumite beneficii pentru organism, datorită ingredientelor 100% naturale din care este fabricată – apă (în proporție de peste 90%), cereale, hamei și drojdie.
Popularitatea berii și ponderea sa importantă în alimentație prin frecvența de consum au atras atenția oamenilor de știință, care au urmărit influența acestei băuturi și a ingredientelor din care este fabricată, asupra metabolismului uman.
Fabricată din ingrediente exclusiv naturale (cereale, hamei, drojdie și peste 90% apă), berea este o băutură nu doar iubită deopotrivă de bărbați și femei din întreaga lume, dar și o băutură cu un posibil impact pozitiv pentru organism, atunci când este consumată cu moderație.
Datorită ingredientelor sale naturale, berea poate să facă parte cu succes dintr-un stil de viață sănătos. Cerealele din bere fiind surse de proteine, fibre și vitamine de tip B.
Berea și beneficii asupra organismului
Consumul moderat de bere și hidratarea corpului
Un consum moderat de bere și o dietă alimentară echilibrată pot avea efecte benefice asupra organismului nostru, atât înainte, cât și după sport.
Un consum moderat de bere fără alcool poate favoriza o îmbunătățire a hidratării corporale. Acest lucru se poate datora în special cantității ridicate de apă din compoziția berii, de peste 90%, dar și a vitaminelor și mineralelor pe care berea le conține: calciu, vitamine de tip B, magneziu, sodiu, fier și potasiu.
Berea diminuează țesutul adipos, deoarece arderile cresc în timpul mișcării, iar corpul este mai hidratat chiar și după efort fizic.
Atunci când sunt respectate cantitățile recomandate, berea poate ajuta organismul să își revină mai repede după efort fizic, fără să afecteze forța și viteza.
Potenţialele efecte pozitive asupra sănătății apar doar în condițiile unui consum moderat de bere în rândul adulților.
Organizația Mondială a Sănătății definește consumul moderat de bere ca o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație de alcool de 5%.
„Burta de bere” este doar un mit!
Moderația este cheia unui stil de viață sănătos. Doar așa ne putem bucura de toate alimentele care ne fac plăcere. Așa este și în cazul berii.
Sunt studii care arată că atunci când este consumată moderat, berea are beneficii asupra organismului și nici nu ne pune în pericol silueta.
Berea nu influențează indicele de masă corporală, circumferința abdominală sau raportul talie/șold, nici la femei, nici la bărbați, indiferent de vârstă sau efortul depus.
Studiile confirmă că „burta de bere” este doar un mit!
Consumată în cantități moderate, berea are un conținut caloric redus, un pahar de 250 ml având doar 105 kcal. Berea fără alcool are doar 50 kcal/250 ml.
Consumul moderat de bere poate ameliora simptomele menopauzei
Studiile arată că un consum moderat de bere poate ameliora complet bufeurile și transpirațiile nocturne asociate perioadei post-menopauză.
În plus, poate reduce durerile musculare, crampele, senzația de oboseală, insomniile și poate îmbunătăți forța musculară, rezistența fizică și aspectul pielii.
Un stil de viață sănătos, mișcarea și consumul de alimente bogate în vitaminele B și E pot avea efecte benefice în perioada menopauzei. Berea fiind o sursă naturală de vitamine de tip B. Totodată, hameiul din bere este o sursă de hormoni naturali din plante.
Berea și sănătatea inimii
Fabricată doar din ingrediente naturale (cereale, drojdie, hamei și apă), berea poate contribui la fluidizarea sângelui, astfel încât sângele să circule mai bine prin vase.
Berea, o băutură bogată în fibre, atunci când este consumată moderat, poate avea un efect protector la nivel cardiovascular, deoarece berea conține polifenoli cu proprietăți antioxidante și ajută la stimularea circulației sângelui.
Consumul moderat de bere poate avea efecte benefice pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge.
În concluzie
Am acoperit doar o mică parte din beneficiile pe care le are berea asupra ogranismului dar ce trebuie să reținem este faptul că berea este un aliment care poate fi consumat fără griji, cu moderație.
Centrul de studii despre bere, sănătate și nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și articole informative despre sănătate în general. Așadar, pentru o lectură mai aprofundată pe subiect, mergeți pe beresanatatenutritie.ro.
Personal, îmi place să integrez berea în dieta mea. Aleg și recomand berea fără alcool, pentru că prefer să mă bucur de beneficiile pe care le are asupra organismului, fără durere de cap.
Să fii sănătos nu înseamnă să mănânci tot timpul doar alimente sănătoase sau să faci mișcare x zile pe săptămână sau despre felul în care arată corpul tău. Este un stil de viață. Este despre cum te raportezi la găsirea echilibrului în alimentație, în modul de a gândi, în toate domeniile vieții care îți îmbunătățesc bunăstarea.