Pielea, cel mai mare organ al nostru, reflectă o imagine a sănătății noastre exterioare și interioare. Modul în care ne hrănim și ne protejăm pielea, de fapt, întregul corp, este deosebit de important pentru sănătatea noastră. Tocmai de aceea, m-am gândit să detaliez în acest articol ce este bine să mănânci vara asta (și nu numai) pentru o piele sănătoasă.

Ce face ca pielea noastră să fie sănătoasă? O alimentație curată, bogată în nutrienți, în care sunt incluse alimente cu efect antiinflamator. Alimentele care au efect antiinflamator sunt fructele și legumele, grăsimile sănătoase, cum ar fi cele găsite în avocado sau ulei de măsline și acizii grași polinesaturați omega-3, pe care îi găsim în nuci, semințe de in, somon și sardine. O abordare antiinflamatorie constă și în echilibru: mai multe alimente naturale și mai puține alimente proinflamatorii și procesate precum zahărul, cerealele rafinate și grăsimile saturate din carne și alte produse alimentare, consumate în exces.

Mai presus de toate, legumele și fructele joacă un rol esențial într-o dietă pentru o piele sănătoasă. Fructele și legumele conțin multe vitamine, minerale și antioxidanți. Vitamina A, vitaminca C și mii de fitonutrienți ce se gasesc în alimentele vegetale, joacă un rol important în sănătatea, elasticitatea și tinerețea pielii.

Îți prezint 5 nutrienți cheie care ajută pielea să fie mai strălucitoare, luminoasă, netedă și lipsită de pete.

Carotenoide – pentru strălucire

bigstock-fresh-carrot-bunch-on-grungy-w-71056777-1000x600

Fructele și legumele portocalii își obțin nuanța de la fitonutrienții numiți carotenoizi, inclusiv alfa și beta caroten. Cercetătorii au constatat că atunci când aceste alimente sunt consumate în mod regulat, pot da pielii strălucirea pe care o capătă atunci când o expunem la soare, dar fără influența razelor UV.

De asemenea, există dovezi care susțin faptul că alimentele bogate în carotenoide pot ajuta la protejarea împotriva arsurilor solare prin creșterea nivelului de apărare a pielii, oferind un factor de protecție natural. Totuși, acest factor de protecție nu este suficient iar protejarea pielii înainte de expunerea la soare este o regulă de bază ce trebuie respectată, dacă ne dorim o piele sănătoasă.

Ce alimente să consumi:

 • morcovi
 • dovleac
 • roșii
 • mango
 • spanac

Vitamina C – pentru colagen

Orange

Vitamina C oferă protecție antioxidantă puternică, protejând pielea de efectele radicalilor liberi, care duc la îmbătrânirea prematură a pielii. Studiile arată că antioxidanții, inclusiv vitamina C, pot ajuta în reducerea riscului de cancer de piele. Vitamina C joacă un rol cheie în formarea colagenului și a fost dovedit că are efecte pozitive în prevenirea îmbătrânirii pielii și hiperpigmentare.

Ce alimente să consumi:

 • kiwi
 • capșune
 • portocale
 • brocoli
 • grapefruit

Acizi grasi sănătoși – pentru elasticitate

avocados-avocado-1000x600

Uleiurile sănătoase sunt esențiale în menținerea barierei naturale de apărare a pielii și în menținerea hidratării și elasticității pielii. De fapt, fiecare celulă din organism conține un strat celular de grăsime, care ajută la definirea și protejarea celulei. “Căptușeala” celulei reflectă tipul de grăsimi pe care le mâncăm. Este bine de știut că aceleași grăsimi care s-au dovedit a fi bune pentru o inimă sănătoasă, s-au dovedit a fi bune și pentru o piele sănătoasă!

Grăsimile mono și polinesaturate au efect antiinflamator și, la fel ca și carotenoizii și vitamina C, omega-3 joacă un rol important în încetinirea îmbătrânirii pielii. În plus, dozele mai mari de grăsimi mononesaturate, cum ar fi cele din avocado și ulei de măsline, pot ajuta la creșterea elasticității pielii.

Ce alimente să consumi:

 • avocado
 • ulei de măsline
 • nuci
 • sardine
 • somon

Proteina – pentru refacerea țesutului

egg

Proteinele ajută la formarea tuturor țesuturilor din corp, inclusiv a pielii, precum și în crearea de enzime și hormoni. Multe proteine oferă beneficii suplimentare la nivelul pielii. Ouăle, de exemplu, conțin luteină, un carotenoid important în formarea și păstrarea aspectului sănătos al pielii.

Ce alimente să consumi:

Băuturi sănatoase – pentru hidratare

green-tea

Hidratarea este cheia! De fapt, apa este probabil cel mai important nutrient pentru toate funcțiile corpului și în special ajută la toate aspectele legate de sănătatea pielii: hidratarea, elasticitatea și nuanța.

Apa, ceaiul verde, sucurile și supele din legume cu un conținut scăzut de sodiu, sunt jucători puternici într-o dietă hidratantă și stimulantă pentru piele. Ne putem bucura de până la 20% din necesarul zilnic de apă prin intermediul produselor alimentare și mai ales prin consumul de fructe și legume.

Încearcă să te ferești de băuturile bogate în zahăr, cum ar fi sucuri “naturale” și sucuri carbogazificate care pot promova inflamația. Potolește-ți setea bucurându-te de băuturi cu conținut scăzut de zahăr, care ajută la hidratarea atât a pielii cât și a întregului corp.

Ce să bei:

 • apă plată sau minerală
 • ceai verde
 • sucuri
 • supe din legume

Aveți grijă de piele! 

VREI SĂ AI ACCES LA OFERTE EXCLUSIVE, SĂ FII LA CURENT CU NOUTĂȚILE ȘI...

10% REDUCERE

LA PRIMA COMANDĂ?

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anca Surdu

Author Anca Surdu

More posts by Anca Surdu

Leave a Reply