Cu siguranta ai auzit de numarul magic 21. Apare in multe articole despre formarea unui nou obicei sau dorinta de a face o schimbare si sunt sigura ca ai auzit sau ai crezut si tu acest lucru la un moment dat. Insa, cunoastem destul de putine lucruri despre originea acestei afirmatii.

De unde a aparut aceasta presupunere?

Maxwell Maltz a fost medic in chirurgie plastica si estetica si autor al cartii Psycho-Cybernetics, al carei sistem de idei sustine ca ar putea ajuta la imbunatatirea imaginii de sine.

In urma unui sir de evenimente si interventii, dr. Maltz a constatat ca perioada in care un pacient se obisnuieste cu noile schimbari si transformari, este de 21 de zile. Aceste experiente l-au determinat pe dr. Maltz sa se gandeasca la propria sa perioada de adaptare si a observat ca, de asemenea, i-a luat aproximativ 21 de zile pentru a forma un nou obicei. Maltz a scris despre aceste experiente si a spus: “Acestea si multe alte fenomene observate frecvent, tind sa arate ca este nevoie de un minim de aproximativ 21 de zile, pentru ca o veche imagine mentala sa se dizolve si o noua imagine sa apara.”

Bineinteles, de-a lungul timpului, expresia “este nevoie de minim 21 de zile pentru a forma un nou obicei”, a fost inlocuita cu “este nevoie de 21 de zile pentru a forma un nou obicei.” Astfel, societatea a inceput sa raspanadeasca acest mit. Este usor de inteles de ce acest mit, “21 de zile”, a fost raspandit atat de rapid in intreaga lume. 21 de zile este o perioada de timp suficient de scurta cat sa ne motiveze, dar si suficient de lunga pentru a fi credibila. Si cui nu ii surade ideea de a-si schimba viata in doar trei saptamani?

Deci, care este adevarul? Cat timp dureaza, de fapt, formarea unui nou obicei? Exista o stiinta care sa sustina acest lucru? Si ce inseamna toate acestea pentru noi?

De cat timp este nevoie cu adevarat pentru a forma un nou obicei?

Intr-un studiu din Londra, au fost analizate obiceiurile a 96 de persoane pentru o perioada de 12 saptamani. Fiecare persoana si-a ales un obicei nou pentru urmatoarele 12 saptamani si au fost facute rapoarte zilnice despre experientele subiectilor. Scopul acestui studiu a fost sa se afle daca subiectii au reusit, sau nu, sa implementeze noile obieiuri in activitatiile zilnice, cum s-au simtit in aceasta perioada si de cat timp este nevoie, de fapt, pentru a forma un nou obicei.

Raspunsul?

In medie, este nevoie de mai mult de 2 luni pentru ca un nou obicei sa devina automatism. In studiul pe care l-am prezentat mai sus, s-a ajuns la concluzia ca timpul in care se formeaza un nou obicei poate varia destul de mult in functie de persoana si circumstante.

Cu alte cuvinte, daca ne dorim sa fim cat mai realisti in setarea unor noi obiceiuri, adevarul este ca, ne va lua, probabil, intre 2 luni si 8 luni. Cu siguranta nu 21 de zile.

Inainte de a lasa acest lucru sa te demoralizeze, propun sa vorbim despre ce putem face daca vrem sa ne formam un nou obicei. Formarea unui nou obicei nu este o povara si poate sa fie o activitate destul de simpla, daca tinem cont de urmatoarele trei sfaturi:

  1. Incepe cu obiective mici – incearca sa iti alegi un obicei destul de usor de format, pentru inceput. Multe persoane renunta si se demoralizeaza din cauza ca isi aleg obiective prea mari si aloca un timp prea scurt pentru indeplinirea lor. Iti dau un exemplu: alearga 5 minute/zi..poate suna ridicol, dar in timp, iti vei spune “hei, deja sunt aici, gata de alergat..as putea foarte usor sa alerg 10 minute astazi.” Parca deja suna mai motivant!
  2. Ataseaza un obicei nou, unui obicei vechi, bine implemetat in rutina ta zilnica – de exemplu: “astazi cand ma voi spala pe dinti, voi folosi si ata dentara”. Atfel, iti va fi mult mai usor sa formezi acest nou obicei, daca exista deja o rutina.
  3. Perseverenta este cheia – ideea este sa iti antrenezi noul obicei. Poate astazi ai reusit alergi doar 2 minute, in loc de 5. Nu conteaza. Important este sa iti antrenezi acest obicei. Nu te demoraliza si nu renunta!

Tu ti-ai propus sa iti integrezi un obicei nou in rutina? 🙂 Eu mi-am propus sa beau mai multa apa, tind spre 2l/zi. Pentru asta, am observat ca imi este mai usor daca beau apa dintr-un pahar mai mare, de cca. 250/300ml, si daca beau cu paiul.

Nu uita, la sfarsitul zilei, cat timp este nevoie pentru a forma un anumit obicei nu prea conteaza atat de mult. Fie ca este nevoie de 30 de zile sau de 300 de zile, ideea este ca trebuie sa depui efort in fiecare zi.

Singura modalitate de a ajunge la ziua 300 este de a incepe cu ziua 1. Deci, uita de numarul de zile necesar si concentreaza-te pe ziua 1, astazi!

Create healthy habits not restrictions.

VREI SĂ AI ACCES LA OFERTE EXCLUSIVE, SĂ FII LA CURENT CU NOUTĂȚILE ȘI...

10% REDUCERE

LA PRIMA COMANDĂ?

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anca Surdu

Author Anca Surdu

More posts by Anca Surdu

Leave a Reply