Vitamina C acționează ca un puternic antioxidant în organism. Pe lângă faptul că ajută la reducerea oxidării și susținerea imunității, este cunoscută și pentru că ajută la stimularea absorbției fierului din surse vegetale. Este una din vitaminele esențiale, solubile în apă, de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa în parametrii normali.

vitamina c

Rolul ca antioxidant în organism

O parte considerabilă din utilitatea vitamine C pare să provină din rolul pe care îl are ca antioxidant. Mai exact, ea previne distrugerile făcute de radicalii liberi care contribuie la procesul de îmbătrânire și la un întreg spectru de boli degenerative. Ne referim aici inclusiv la cancer sau boli cardiovasculare. În plus, împiedică alte vitamine și alți antioxidanți să fie oxidate, având astfel beneficii integrale pentru organism.

Rolul în protecția sistemului imunitar

Un alt rol important pe care îl are vitamina C este în protejarea sistemului imunitar. Sunt studii care arată că ajută la rezistența organismului față de bacterii, viruși, celule canceroase și alți invadatori străini dăunători.

Deși cercetările privind vitamina C în privința prevenirii răcelilor nu aduc dovezi concludente, este de necontestat faptul că suplimentarea cu acid ascorbic poate scurta durata bolii și poate micșora intensitatea simptomelor pentru infecțiile căilor respiratorii. Acest lucru duce la scurtarea perioadei de boală în toate tipurile de boli acute. Nu degeaba folosim remedii naturale precum ceaiul sau mierea cu lămâie. Pe timpul verii, eu beau des apă infuzată cu lămâie și mentă.

alimente bogate in vitamina c

Vitamina C și stresul

Vitamina C joacă un rol important și în capacitatea noastră de a controla toate tipurile de stres (fizic, mental, emoțional). Mai ales în perioadele cu stres ridicat, cum ar fi operațiile chirurgicale, infecțiile, rănile, fumatul, avem nevoie de un surplus de vitamina C. Inclusiv în cazul în care ne antrenăm mai intens, suplimentarea cu acid ascorbic s-a dovedit benefică. Aceasta atenuează stresul fizic cauzat de exerciții. Alte studii au arătat faptul că persoanele care iau 1000 mg de vitamina C pe zi controlează mai bine stresul psihologic decât cei care nu iau suplimente.

Vitamina C și sistemul imunitar

Capacitatea vitaminei C de a întări sistemul imunitar este doar unul din modurile în care substanțele nutritive, prin funcția lor antioxidantă, contribuie la prevenirea cancerului. În plus, noi ingerăm nitriți și nitrați (despe care probabil ați auzit, precursorii nitrozaminelor) din alimente (unele legume, cărnuri prelucrate precum bacon, șuncă, cârnați, etc.), din apă, din aerul poluat și din fumul de țigară. Studiile au arătat că vitamina C ajută la blocarea procesului de formare a unor tumori pe care aceste nitrozamine le pot genera. Astfel că, regimurile alimentare care includ doze ridicate de vitamina C, au fost corelate cu reducerea riscului de cancer de stomac, colon, vezică, esofag și de col uterin.

Alte studii arată că o combinație de vitamina C, E și beta-caroten reduce cu 10% riscul pierdere a vederii. Wow. Pe măură ce îmbătrânim, nu prea avem cum să ocolim acest aspect.

Vitamina C în produsele de skincare

În pluuus, în completarea proprietăților de protecție ale vitaminei C administrată pe cale orală, studii variate au demonstrat că aplicarea vitaminei C sub formă de cremă poate proteja pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi, asociate cu lumina ultravioletă – UV. Multe companii adaugă vitamina C și alți antioxidanți în produsele de skincare cu rol de protecție și îngrijire. Da, și eu am adăugat vitamina C în rutina de îngrijire a tenului. 😊

vitamina c in produsele de skincare

După cum putem observa, vitamina C are o mulțime de funcții în organism. Ea este necesară pentru creșterea și repararea țesuturilor în orice parte a corpului. Pe lângă cele deja menționate, este necesară pentru formarea colagenului, prezent în țesuturile conjunctive și pentru formarea oaselor și a cartilajelor. Este necesară pentru refacerea oaselor fracturate. Dacă este administrată înainte și după extracția dentară, vitamina C ajută la vindecarea mai rapidă a țesuturilor gingivale.

Vitamina C mai ajută și alte substanțe nutritive să își îndeplinească rolul. Este necesară pentru convertirea acidului folic (vitamina B9) în forma sa activă. Ea crește capacitatea de absorbție a fierului din alimentele care nu sunt de origine animală, cum ar fi spanacul.

Simptome și carențe

Boala carenței clasice de acid ascorbic este scorbutul. Simptomele scorbutului nu prea sunt evidente și sunt destul de dificil de diagnosticat – lipsă de atenție, slăbiciune, iritabilitate, dureri ușoare în mușchi și încheieturi și pierderea în greutate. Dacă vorbim de simptomele scorbutului avansat, acestea sunt – sângerarea gingiilor, pierderea dinților, slăbiciune extremă și oboseală.

Spre deosebire de majoritatea viețuitoarelor de pe Planetă, suntem incapabili de a produce vitamina C în organism. Depindem așadar de hrană pentru a ne asigura doza zilnică recomandată. Doza zilnică recomandată este de 60-100 mg/zi în cazul unui adult. Dar în urma unor cercetări și studii știițifice făcute de anumiți doctori, s-a ajuns la concluzia că doza optimă de vitamina C trebuie să fie de 1 000 mg sau mai mult/zi – o cantitate cu mult mai ridicată decât DZR.

Surse alimentare de vitamina C

Alimentele bogate în acid ascorbic includ:

 • cătină
 • broccoli
 • conopidă
 • varză
 • pătrunjel
 • hrean
 • ardei gras
 • kiwi
 • portocală
 • lămâie
 • papaya
 • spanac
 • capșune
 • sparanghel
 • sfeclă
 • coacăze
 • fructe de pădure
 • pepeni
 • cartofi
 • gulii

Acidul ascorbic este ușor de distrus când este expus la oxigen, iar acest proces este accelerat prin lumină și căldură. Legumele încep să piardă din acidul ascorbic imediat ce au fost tăiate. Sucul proaspăt stors din portocale, își pierde foarte rapid rezervele de nutrienți. Cea mai bogată în vitamina C fiind pulpa și coaja. Această vitamină este sensibilă la căldură și se pierd nutrienți când se folosesc cantități mari de apă la gătit. De aceea, legumele ar trebui mâncate crude sau fierte ușor la abur.

alimente bogate in vitamina C

În concluzie, includeți cât mai des în dieta zilnică alimente bogate în vitamina C, ca cele menționate mai sus. Mai ales că nu există toxicitate dovedită în cazul acestei vitamine. Dacă vreți să creșteți aportul din suplimente, studiile arată că cele mai benefice sunt suplimentele care conțin bioflavonoide, substanțe care măresc absorbția vitaminei C. În majoritatea suplimentelor de pe piață, vitamina C a fost sintetizată din substanțe naturale, ieftine, precum amidon, melasă, amidon de palmier. Un supliment bun este puțin mai scump dar mai benefic.

To improve your zest for life fill it with vitamin C’s

– Courage
– Cheerfulness
– Confidence
– Creativity


Bibliografie: Biblia vitaminelor și a mineralelor esențiale – Shari Lieberman, Nancy Bruning
Surse externe: https://ro.wikipedia.org/wiki/Vitamina_C


Pentru un stil de viață echilibrat, mișcarea este esențială. Îți recomand să arunci o privire și la ghidul de antrenamente The Movement.

VREI SĂ AI ACCES LA OFERTE EXCLUSIVE, SĂ FII LA CURENT CU NOUTĂȚILE ȘI...

10% REDUCERE

LA PRIMA COMANDĂ?

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anca Surdu

Author Anca Surdu

More posts by Anca Surdu

Leave a Reply