Astăzi, 21 Iunie, celebrăm Ziua Internațională a practicii Yoga. Yoga este practica (sau știința) “vieții corecte” și, ca atare, este destinată să fie încorporată în viața de zi cu zi. Funcționează asupra tuturor aspectelor unei persoane – fizic, mental, emoțional, psihic și spiritual.

Cuvântul “yoga” înseamnă unitate și provine din rădăcina sanscrită “Yuj”, care înseamnă “a uni”, “a lega” sau “a se alătura”. Conform scrierilor yoghine, practica Yoga duce la unirea conștiinței individuale cu cea Universală, indicând o armonie perfectă între minte și corp. La un nivel mai practic, yoga este un mijloc de echilibrare și armonizare a corpului, a minții și a emoțiilor.

Acest lucru se realizează prin practicarea asana, pranayama, mudra, bandha, shatkarma și meditație, și trebuie atins înainte de a avea loc unirea cu realitatea superioară.

  • asana – postură
  • pranayama – respirație
  • mudra – gesturi ale mâinilor
  • bandha – “încuietori” energetice
  • shatkarma – practici de purificare
  • meditație – atenția sau concentrarea minții asupra unui anumit obiect, gând sau activitate

Potrivit oamenilor de știință moderni, totul în univers este doar o manifestare a aceluiași firmament cuantic. Cel care experimentează această unitate a existenței se spune că se află în yoga și este numit yoghin, după ce a atins o stare de libertate denumită mukti, nirvana sau moksha. Astfel, scopul yoga este realizarea Sinelui, depășirea tuturor tipurilor de suferințe care conduc la “starea de eliberare” (Moksha) sau “libertate” (Kaivalya). A trăi în libertate cu toate domeniile vieții, sănătatea și armonia sunt principalele obiective ale practicii Yoga.

“Yoga” se referă, de asemenea, la o știință interioară care cuprinde o varietate de metode prin care ființele umane pot realiza această uniune și pot obține stăpânirea asupra destinului lor.

Valorile umane de bază reprezintă însăși identitatea învățăturii Yoga.

Yoga is not an ancient myth buried in oblivion. It is the most valuable inheritance of the present. It is the essential need of today and the culture of tomorrow.

– Swami Satyananda Saraswati

Scurtă istorie

Știința yoga își are originea cu mii de ani în urmă, cu mult înainte de apariția primelor religii sau sisteme de credință. În tradiția yoghină, Shiva este văzut ca fiind primul yoghin sau Adiyogi (The First Yogi) și primul Guru.

Cu mii de ani în urmă, pe malul lacului Kantisarovar din Himalaya, Adiyogi și-a vărsat cunoștințele profunde în legendarul Saptarishis sau “Cei Șapte Înțelepți”. Înțelepții au dus această puternică știință yoghină în diferite părți ale lumii, inclusiv în Asia, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și America de Sud. Este interesant faptul că cercetătorii moderni au observat paralelele strânse găsite între culturile antice de pe tot globul. Cu toate acestea, sistemul yoghin și-a găsit cea mai deplină expresie în India.

Numărul de sigilii și de rămășițe fosile din civilizația Indus Saraswati Valley cu motive yoghine și figuri care execută învățăturile Yoga sugerează prezența Yoga în India antică. Simbolurile falice, sigiliile idolilor zeiței mamă sunt sugestive pentru Tantra Yoga. În plus, a existat o Yoga primordială sau pură, care s-a manifestat în tradițiile mistice din Asia de Sud. Aceasta a fost epoca în care Yoga era practicată sub îndrumarea directă a guru-ului și în care valoarea sa spirituală primea o importanță deosebită. Ea făcea parte din Upasana, iar învățătura yoga era încorporată în ritualurile lor.

Soarele a primit cea mai mare importanță în perioada vedică. Este posibil ca practica “Surya namaskara” să fi fost inventată mai târziu datorită acestei influențe. Pranayama făcea parte din ritualul zilnic. Marele înțelept Maharshi Patanjali a sistematizat și codificat practicile Yoga existente la acea vreme prin Yoga Sutras. După Patanjali, mulți alți maeștri de yoga au contribuit la conservarea și dezvoltarea acestui domeniu prin practicile și literatura lor.

Acum, în epoca contemporană, toată lumea are convingerea despre practicile yoga în vederea conservării, menținerii și promovării sănătății. Yoga s-a răspândit în întreaga lume prin învățăturile unor mari personalități. O parte din aceștia sunt Swami Shivananda, Acharya Rajanish, Pattabhijois, BKS. Iyengar, Swami Satyananda Sarasvati și alții.

Yoga ca exercițiu fizic

Yoga este o activitate fizică ce constă în asane, adesea legate între ele prin tranziții ușoare, însoțite uneori de exerciții de respirație. De obicei, practica yoga se încheie cu o perioadă de relaxare sau meditație. Este adesea cunoscută pur și simplu sub numele de “yoga”, în ciuda tradițiilor hinduse mai vechi (unele datând din Yoga Sutras). Înainte asanele jucau un rol mic sau erau aproape inexistente în practica yoga.

Efectul practicii yoga asupra sănătății fizice și mentale a fost un subiect de studiu. Există dovezi că practicarea regulată a yoga este benefică pentru durerile lombare și pentru stres. Teoriile privind mecanismul care stă la baza acestor schimbări includ creșterea forței și a flexibilității, relaxarea fizică și mentală și creșterea conștientizării corpului.

Considerat un exercițiu cu impact redus, practica yoga este sigură pentru aproape oricine. Ideal este ca practica să fie ghidată de un instructor care poate corecta alinierea sau modifica pozițiile pentru a te menține în siguranță și confortabil.

De ce este Ziua Internațională Yoga pe 21 iunie?

În această zi Soarele începe să se deplaseze dinspre nord către sud față de Pământ. Recunoaștem solstițiul de vară prin durata minimă a nopții și prin durata maximă a zilei. Este, de asemenea, ziua în care Soarele răsare la cel mai nord-estic punct, traversează meridianul cu înălțimea maximă și apune la cel mai nord-vestic punct. Din perspectiva filosofiei yoga, aceasta este o perioadă a transformărilor, fiind potrivită pentru schimbare.

Profită de energia puternică a acestei zile și practică Surya Namaskar pentru a te conecta cu energiile emanate de soare. Sau poți încerca rutina de mai jos pe care am lăsat-o ca inspirație.

Stay grounded. Protect your energy. Vibrate higher.

VREI SĂ AI ACCES LA OFERTE EXCLUSIVE, SĂ FII LA CURENT CU NOUTĂȚILE ȘI...

10% REDUCERE

LA PRIMA COMANDĂ?

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anca Surdu

Author Anca Surdu

More posts by Anca Surdu

Leave a Reply