Pierderea în greutate, remodelarea corporală sau îmbunătațirea stării generale de sănătate sunt obiective care pe termen lung nu pot fi atinse cu ajutorul niciunei diete. Tocmai de aceea eu sunt adepta mâncatului intuitiv. Da, poți experimenta. Poți tine un jurnal în care să îți notezi ce mănânci și cum te simți după ce consumi un anumit preparat. Astfel, te vei cunoaste și vei învăța ce îți priește și ce nu este benefic pentru tine.

Însă dacă vrei să atingi obiectivele pe care le-am menționat mai sus într-un mod sănătos, eu cred că este posibil doar prin schimbarea anumitor obiceiuri alimentare, integrarea activitații fizice moderate în stilul de viață și abordarea conceptului de sănătate din mai multe perspective.

Principala recomandare atunci când o persoană vrea să piardă în greutate este să reducă din aportul caloric. Și da, funcționează. Dar nu este singurul aspect care contează. Nu toate caloriile au aceeași densitate nutrițională. Dacă ne dorim să avem un stil de viață sănătos și echilibrat, este la fel de importantă calitatea alimentelor.

Ce înseamnă mâncatul intuitiv?

Eu încurajez tot mai mult ideea de “intuitive eating”. În română, mâncatul intuitiv. Adică să fii cât mai în contact cu propria persoană și să ai un stil de viață bazat pe niște principii care funcționează pentru tine. Așadar, dintr-un punct de vedere mai intuitiv, greutatea ideală este greutatea la care te simți cel mai bine. Pe care o poți menține fără să îți compromiți sănătatea și fără să fie un factor de stres.

De ce să te stresezi cu numărul de pe cântar sau cu numărul de calorii consumate la o masă? Concentrează-te să faci alegeri cât mai echilibrate dpdv. al alimentației și în general.

Iată câteva recomandări generale care sper să îți fie de folos:

Onorează senzația de foame

În locul celor 3 mese zdravene (+2 gustări) care în general sunt recomandate ca literă de lege, învață să îți asculți corpul și să onorezi senzația de foame. Îți este foame? Mănâncă. Dar învață să faci diferența între zenzația de foame – atunci când organismul ne trimite semnale că are nevoie de energie; și mâncatul pe fond emoțional – atunci când în spatele senzației de foame se află de fapt alte aspecte ale vieții care au nevoie de atenție.

Ai grijă la lichide

Bea multă apă, ceaiuri, limonadă (ideal neîndulcită). Un obicei pe care încerc să îl urmez în fiecare dimineață este să beau un pahar cu apă înainte de orice. De fapt, nu înainte de a bifa igiena orală. Alt aspect important când vine vorba de lichide este să nu confundăm sucurile proaspete din fructe sau legume cu băuturile. Acestea sunt considerate mese separate.

La fel și în cazul fructelor. Se consumă ca masă separata, nu se combină (ideal) și nu se consumă ca desert. Așadar, fructele se consumă fie cu aproximativ 30 min înainte de masă, fie la aproximativ 3 ore după masă.

Gestionează mai bine stresul

Stresul poate determina creșterea în greutate în două moduri. În primul rand, organismul produce mai mulți hormoni de stres. În momentul în care acești hormoni sunt declanșați, organismul intră în modul de stocare a grăsimilor și astfel depozitele de grăsime sunt în creștere. În al doilea rând, mâncatul pe fond emoțional. Stresul tinde să ne determine să căutam confort în alimente grase și zaharoase, bogate în calorii . Deci nu numai că suntem mai atrași de alimente cu o densitate calorică mai mare atunci când suntem stresați, dar corpul nostru este și mai eficient în a le transforma în grasime.

Îți las mai jos un exemplu de rețetă simplă cu ton, destul de echilibrată dpdv. nutritiv și ușor de preparat.

Rețetă simplă cu ton - Rio Mare Leggero

Paste cu ton Rio Mare Leggero, mazăre și roșii

Această rețetă cu ton merge perfect pentru un prânz echilibrat și sățios.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Course Main Course
Cuisine Italian
Servings 1
Calories 496 kcal

Ingredients
  

  • 120 g ton RIO Mare Leggero o alternativă mai light dar la fel de gustoasă
  • 60 g paste scurte tip penne
  • 100 g pulpă de roșii
  • 100 g mazăre
  • 1 buc praz mic
  • 15 ml ulei de măsline extravirgin
  • sare, condimente

Instructions
 

  • Într-o oală, se adaugă apa cu sare și se pune pe foc. Când apa începe să fiarbă, se adaugă pastele și se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
    60 g paste scurte tip penne
  • Prazul se taie subțire și se rumenește într-o tigaie împreună cu uleiul de măsline și un praf de sare. Se adaugă mazărea și se gătesc împreuna cca. 10 minute. Se condimentează după gust. Se adaugă apoi și pulpa de roșii cu puțină apă de la pastele care fierb și se mai lasă pe foc cca. 5 minute.
    100 g pulpă de roșii, 100 g mazăre, 1 buc praz mic, 15 ml ulei de măsline, sare, condimente
  • Se scurg pastele și se pun peste legume împreună cu tonul RIO Mare Leggero. Se amestecă și se mai lasă pe foc câteva minute.
    120 g ton RIO Mare Leggero, sare, condimente

Notes

Găsiți mai multe rețete cu ton pe www.riomare.ro
Keyword echilibru, healthy lunch, mâncat intuitiv, paste, rio mare leggero

Pofta buna!

Eu folosesc des tonul RIO Mare Leggero în rețete simple, ca aceasta, sau uneori îl mănânc așa, cu puțină lămâie deasupra. Nu îl scurg pentru că are doar un strop de ulei de măsline. Îmi place datorită faptului că este bogat în proteine, despre care știm că este un macronutrient esențial și benefic pentu masa musculară și pentru refacere. De asemenea, conține vitamina B12 care ajută la producerea ADN-ului și contribuie la reducerea oboselii.

Pentru desert, puteți încerca rețeta asta din curmale.

You get to decide what healthy eating means for you.

VREI SĂ AI ACCES LA OFERTE EXCLUSIVE, SĂ FII LA CURENT CU NOUTĂȚILE ȘI...

10% REDUCERE

LA PRIMA COMANDĂ?

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anca Surdu

Author Anca Surdu

More posts by Anca Surdu

Leave a Reply

Recipe Rating